Joline Personlig Tränare & Diabetes Typ 1

Senaste inläggen

Av Joline - 13 juli 2012 00:43


 


What to do? Sitter och inväntar att klockan ska bli 01.30 så jag kan få göra mitt natt pass och gå hem och sova sen! Känner mig riktigt off.. Sen vet jag att ON knappen är på speed när jag väl är på jobbet och med go musik i öronen blir det toppen!!     Men det jobbiga med nattpass är att jag blir verkligen sugen på allt som inte ingår i min kost, rutinerna blir helt rubbade. I natt gäller det att verkligen ha med sig det som ska ätas så att det inte åker ner något annat, Tagga för äggvita och min Byggar Gröt redan nu!!   Det är där jag vet och känner att jag får riktig energi, och att kroppen  behöver äkta vara för att verkligen orka med hela natten samt för kommande dag... klaga klaga, ja nu är det inte på topp, men men...Ska snart avnjuta en red bull sugarfree och vet att det kommer göra gott för kropp och knopp!! Hej svejs!!  

 

    G

 

 


Av Joline - 12 juli 2012 08:00

 


Äter en hel del äggvita i min kost, och det är lätt att plusa på, så jag kommer upp i rätt protein intag då äggvita bara innehåller protein. Sen mättar det bra och det är lätt att koka ihop!   Bra grejer helt enkelt! 

 

Av Joline - 11 juli 2012 23:00



 


Men man kan ju också göra två flugor i en smäll! Idag blev det ett härligt pass Bröst/Axlar med Malin som är en fin vän och en grymt stark tjej!! Ett maxat pass... och eftersom  båda  gillar att köra på och inte är rädda för att svettas eller lägga på med vikter så var det en härlig träningsanda från början till slut!         

 

Imon blir det vilodag för mig, då jag ska jobba först dag på torsdag, sen hem vila i 6 timmar och jobba natt, så vila kommer lägligt, sen blir det ett rygg pass på fredag eftermiddag igen.. 

 

Mitt blodsocker har idag legat bra hela dagen, fick visserligen en chock i förmiddags då jag bara skulle testa för att bara göra en check, så låg det på 0,6.. WHAT!! jag tänkte detta kan inte stämma alls, Jag känner verkligen väldigt tydligt numera när det är för högt eller för lågt, vid 7-8 känner jag att det är kanske lite över eller på väg uppåt.. vid 4 är det också en gräns på om det är på väg neråt...

Men sen tog jag ett blodprov till efte att blodsockervisaren mätte 0,6 och då låg det på 6,7.. vet inte vad som hände med den lilla apparaten som jag gillar så mycket, utan den blir det betydligt mycket svårare att sköta sin vardag!

 

 


 

Av Joline - 10 juli 2012 20:45

Jag har alltid hållit på med någon form utav träning så länge jag kan minnas. Fanns det inget på plats, gick jag gärna ut och hittade på någon egen motionsform! Spelade både innebandy & fotboll som barn, sen blev gymet mer intressant    

 

Men hur va/är det med kosten egentligen? Har provat det mesta.. allt från 
GI, LCHF, "Äta Vanlig Mat", Kcal in vs Kcal ut, ja listan kan göras lång. Möjligt att något av detta har gjort sitt då jag också lärt mig en del på vägen om mat och olika livsmedel som är ett stort intresse... MEN jag fick aldrig de resultat som jag var ute efter.. Varför? 

 

Jag bytte kostvanor var och varannan vecka, samt att jag fuskade där i mellan, och jag hade varken vilja eller disciplin till 100% för att genomföra arbetet som låg framför mig. 

 

För ungefär 1,5 år sen gick jag med i en diabetesgrupp med 5 andra tjejer i min ålder, att tillsammans med både diabetessjuksköterska och dietist samtala om:

kost, insulinpump, att leva med diabetes typ 1. Allmänt byta tankar och ge varandra både stöd och råd vad gäller diabetesen.

Det var här någonstans jag började förstå att jag behöver kanske en del kolhydrater i min kost, då jag innan varit livrädd för detta och mer hållt mig till fett och protein, men uppenbarligen  saknade min kropp kolhydrater för att funka på bästa möjliga sätt.

 

Sen är alla människor olika och det som fungerar för mig kanske absolut inte är bästa sätt för en annan. Men jag är glad att jag hittat min balans i kosten och vet nu efter många försök hit och dit betydligt mer än innan. Lärt känna signaler och hur just min kropp fungerar i samklang med min diabetes och vad som passar mig. Sen lär man hela livet och man lär sig något nytt nästan varje dag, kul och tur är ju det!!   

 

Det jag ville skapa var en önskan om att bli mer definierad, med andra ord så blev det att jag skulle prova på att göra en DEFF!

 

* Behålla Musklmassa & Bränna Fett

 

För att kunna definiera muskler är det till sin fördel att man har någon muskulatur under späcket (fettet) på sin kropp. Många tror att en deff går på ett ögonblick men det är fel. Det krävs både planering, struktur och vilja för att kunna definiera sin kropp.

 

 

Jag hade en väldig tur som fick riktigt bra verktyg från start      vad det gäller min fördelning på både protein, fett och kolhydrater. 
En kille som verkligen vet vad det handlar om och som sitter på oerhört mycket kunskap, besök honom på: www.mauriciodeltoro.se

 

 

När du väl fått dina verktyg ta hand om dem väl och börja arbeta med dem. Sakta men säkert går det framåt... 

 

Efter att jag lagt så ofantligt många timmar i både vad det gäller träning,kost och planering så har jag nu uppnåt och skapat en NY form som jag känner mig betydligt mer hemma och bekväm i...


Allt började med 100%vilja, det har varit och är så jävla tufft,slitsamt,men  även roligt och motiverande till att få se hur fettet sakta men säker släpper vecka för vecka, och ALDRIG att jag hade kunnat hålla ut så som jag gjort...om jag inte fått de resultat. som jag faktiskt fick väldigt snabbt    och samtidigt under resans gång också undrat,  varför gör jag detta? Hur kan jag plåga mig så här mycket?

och ändå fortsätter jag...  

 

 

VARFÖR? Jo det är också spännade att se vad som kommer fram..
"Det som göms i snö kommer upp i tö   "

 


Nu när jag tittar tillbaka och både ser och känner hur värt det har varit och verkligen är idag!! Även att jag lärt mig så mycket, och att min diabetes ligger på topp bra värden. 



Vill man så kan man och självklart spelar tid, och vad man lever för liv och livsstil ihop..

 


Men prio ett är viljan, vill man inte så går det inte.. Allt började med 100% vilja!

 

 

 

 

 

 

 




 




Av Joline - 9 juli 2012 07:30

 


För att laga detta till frukost, mellanmål, kvällsmat, vad man nu känner för behövs följande ingredienser:

 

 

 

 

Sojamjöl 1/2 dl

Rågflingor 1/2 dl

Kruksakli 1/2 dl

Äggvita 1

Canderel 1/2 dl

Kanel 1-2 msk

Vatten 2-3 dl


Toppa med valfria bär!

 

Av Joline - 8 juli 2012 10:15

Igår startades dagen med en powerwalk på 25min samt en tur på cykel i 30min.. Så skönt att komma upp på morgonen och bara gå ut i friska luften önska ja kom upp oftare... kör inte morgonpromenader kontinuerligt utan lägger på detta om jag har energi och ork utöver gymet, behöver jag sova så gör jag gärna detta, då jag känner att sömnen är viktig med, ibland kanske lite för viktig!!    

 

Veckans sista pass blev Rygg, skönt att köra lite tidigare så man hinner njuta resten av dagen, och det gjorde jag till fullo! Kvällen avslutades med indisk mat i trevligt sällskap!!  smakade ljuvligt, så nu finns energi att plocka för kommande vecka! Härligt   

 

Inte det lättaste att fota sin egen rygg. Gick la sådär...   

 

Efter Dagens Pass

 

 

 

 

Utvecklingen efter 15 veckor och ett antal  ryggpass...

 

 

Av Joline - 6 juli 2012 09:00

 


Protein 

 

kommer från det grekiska ordet ”protos” som betyder det viktigaste, eller det första.
Protein byggs upp av cirka 20 aminosyror. Nio av dessa aminosyror får vi i oss av maten som vi äter eftersom inte kroppen själv kan producera dem.
Proteiner kan bestå av flera hundra aminosyror lång kedja.
Kedjan måste dock vara sammansatt för att proteinet ska kunna utföra sitt arbete på bästa sätt.


Det proteinet främst gör i din kropp är att det underhåller dina muskler,
bygger upp dina celler. Det är också mycket viktigt för bildandet av hormoner. Insulin är en betydelsefull hormon och består bland annat av protein.

Hår, hud, naglar samt andra vävnader och organ som lever, njurar, tarmar mår bra och håller sig friskt av protein. Om man är sjuk ofta kan detta vara ett tecken på att man får i sig för lite protein då detta också hjälper till att hålla vårt immunförsvar i gott skick.


Rikligt med protein finns i dessa livsmedel:
kött, fisk, fågel, äggvita, keso, kesella, ost, sojabönor, sojamjöl, linser, ärtor.

 


 

 

 

Fett

 

Det finns tre olika slags fett. Det första är mättat fett som finns i bland annat
fet mjölk, fil, korv, bacon, grädde, glass, bakverk, choklad, och kokos.


Enkelomättat fett hittar du i olivolja, rapsolja, nötter, avokado och kyckling.


Till sist har vi det fleromättade fettet som är omega-3 och omega-6.
Omega-3 finns i lax, makrill, sill, linfrö och valnötter.
Omega-6 hittar vi i majsolja, solrosolja, sesamfrö.


De två sistnämnda fetterna är mycket positiva för hälsans skull, och kan förhindra att man drabbas av hjärt/kärlsjukdomar. Fett kan inte kroppen själv bilda, utan vi måste tillföra det via kosten.

 


Fett fungerar som stöddämpning och isolering för kroppen. Om man tänker på romartiden då vi hade våra gladiatorer som krigade mot varandra så gav man dessa en kost som gjorde att de över sina muskler också hade en del fett som skyddade mot knivhugg och andra hemska slag.
Fettet blev som en livlina för att inte de inre organen inte skulle ta alltför stor skada.
Sen har vi också nerver och cellmembraner i kroppen som behöver fett för sina byggstenar.


Våran hjärna består faktiskt av hela 70 % fett.
Men fett är inte bara guld och gröna skogar. För mycket fett gör att vi lätt går upp i vikt.


hela 1 gram fett innehåller 8 kcal, medans protein och kolhydrater ligger på hälften så mycket och det vill säga 4 kcal på 1 gram. Vi behöver numera i den tid som vi lever i inte oroa oss att vi inte får i oss tillräckligt med fett.
Ibland kan det nog till och med bli lite för mycket av det goda?
Det som vi kan börja oroa oss lite för är att vi inte får i oss lika stor mängd av de nyttiga fetterna. Det kan ge synliga resultat på kroppen som bland annat
torr hy, torrt livlöst hår, höga blodfetter och att även fettförbränningen kan stanna upp helt.  

 

 

 

 

Kolhydrater

 

Kolhydrater består i grunden av olika sorters sockerarter. Tre av dessa
(glukos, fruktos, och galaktos) får vi i oss av maten som vi äter.
Det finns långsamma och snabba kolhydrater. De långsamma gör att vi håller vårt blodsocker stabilt, och detta i sin tur bidrar med att vi slipper dessa sockertoppar som man lättare kan drabbas av om man väljer de snabba.


Men oavsett om vi äter snabba eller långsamma kolhydrater så omvandlas dessa till socker (energi) i kroppen. Det är med andra ord till största del kolhydratsintaget som styr vårt blodsocker.

Långsamma kolhydrater är: grovt bröd, fiberhavregryn, apelsin, fullkornsris.
Snabba kolhydrater är: Ljust bröd, mannagryns gröt, banan, jasminris.


Kolhydrater fungerar som bränsle för hjärnan. De mesta av våra kolhydrater kommer ifrån växtriket, men vi hittar det även i djurriket men då i form som mjölksocker (laktos).
De bra kolhydraterna hittar man bland annat i bröd, gryn, pasta av fullkorn, potatis, grönsaker, baljväxter, frukt. (Dock inte de allra sötaste som höjer vårt blodsocker och bidrar till sockertopparna bland annat  banan, vindruvor, körsbär).

De kolhydrater som vi inte ska äta alltför ofta är livsmedel som innehåller mycket socker som glass, godis, kakor, läsk, juice som innehåller nektar.

Risken att vi äter för lite kolhydrater är mycket minimal. Om vi inte själva har valt det genom att kontrollera energiintaget och i stället öka på fettet som är en ny populär bantningsmetod som heter LCHF (Low Carb High Fat). Då sätter du kroppen i ketos som innebär att den tar energi från fettet istället då det finns ytterst lite kolhydrater att hämta energi från.

Beroende på vad du som individ har för hälsotillstånd och vilken typ av kolhydrater som du föredrar? De långsamma, snabba eller möjligtvis är en liten gottegris som lever på sötsaker?

Så är det inte att föredra att äta alltför mycket av detta eftersom ALLA kolhydrater omvandlas till socker i din kropp.

 

Livsmedelsverket rekommenderar att 50-65% av vårt energiintag ska komma från kolhydrater. Men nya studier visar att ett lägre kolhydratsintag är att rekommendera. Jag själv kan bara instämma på detta då jag väljer att endast äta de långsamma, och då i form av grovt bröd, gryn, lite ris någon frukt och rikligt med grönsaker. Detta ger mig inga sockertoppar och sötsuget är som bortblåst, samt att min kropp inte får för stort insulinpåslag.
                                 




Av Joline - 4 juli 2012 21:01

 


Här sitter jag och vilar benen, körde Ben/Mage idag, näst intill att jag fick krypa ut idag då det gick enastående bra. Härligt tempo och lite folk.. det är fin fint..

 


 

Idag efter att jag cyklat hem från jobbet fick jag fruktansvärt lågt blodsocker, tog aldrig något blodsocker test. Men hade inte direkt tid att tänka på det då jag näst intill trodde jag skulle trilla av pinn.. hela kroppen kändes typ som när fötterna har somnat. Det är så obehagligt.. tog tre druvsocker och ett äpple som jag missat att äta innan.. kanske va det äpplet jag missat äta tidigare under dagen som gjorde att sockret föll.. Lite kan faktiskt göra väldigt mycket för att sockret ska ligga stabilt..


När detta sker, så vill egentligen jag äta allt som kommer i min väg...
Men eftersom jag lärt mig.. att för mig blir det  fel. Jag får ta massa extra insulin och blodsockret ligger högt efter kanske 20min.. Nu äter jag mindre och låter kroppen få den del energi som jag ger den. Det funkar bättre för mig..
Någon som känner igen sig??

 

Vid sådana här riktigt låga dipper, kan det typ kännas som att kroppen helt slutar att fungera, både vad det gäller kropp och knopp   .. Jag vet knappt om jag ska skratta eller gråta.. Jag brukar alltid tänka att ta det lungt det blir bättre du har ätit och sockret kommer sakta och säker att stiga..för mig är det bäst att bara andas lungt och släppa allt vad man håller på med och tänka att
Det Går Över...och snart är jag på benen igen!

 

som tur är händer detta ganska sällan för mig.. jag brukar nästan alltid kolla mitt blodsocker ungefär 10-15 gånger om dagen för att hänga med i kurvan.. 
Men ibland så blir det fel, och jag kanske missar att kolla.. ibland går det vägen ibland inte som idag.. 

 

Nu ska här lagas nyttiga pannkakor, så det finns färdigt att äta till lunch imon med färska jordgubbar till!!   

 

 

 

 

 

 

 

Joline


Välkommen! Joline heter jag, haft typ 1 diabetes sen 2års ålder. Med tanke på att jag har Diabetes har jag alltid behövt tänka på min kost samt att regelbunden träning är viktig för att jag ska må bra.

Kategorier

Arkiv

Gästbok

Fråga Mig

2 besvarade frågor

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards